2010. október 27., szerda

torták rendelésre

mini szedertorták   














































mini körtetorták


Még sok más friss tortát rendelhettek tőlünk különböző ízekben, méretekben és formákban! Figyeljetek, hamarosan jönnek!

2010. október 19., kedd

desszertek cukor-, laktóz-, glutén-, és tojásmentesen

A nyers, vegán táplálkozás előnye, hogy mivel sem finomított élelmiszereket, sem állati eredetű hozzávalókat nem használunk, és gabonákat is csak igen kis mennyiségben, csírák formájában, ezeket az ételeket fogyaszthatják cukorbetegek, glutén-, tej- és tojás érzékenyek is.
Finomított cukor helyett aszalt gyümölcsökkel vagy mézzel édesítünk, ezért a cukorbetegek ezeket is mértékkel kell fogyasszák! Egyes desszertek kis mennyiségű búzacsírát is tartalmaznak, amire a gluténérzékenyeknek kell figyelni, ezt is mindig feltüntetjük a hozzávalók között.

De nem véletlen, hogy a cukorra, gluténra, tejtermékekre olyan sokan érzékenyek: azoknak is érdemes vigyázni velük, akiknek nem okoz feltűnő tüneteket a fogyasztásuk! Ezért vágtunk bele mi is a sületlenségek készítésébe, hiszem a kulináris élvezetekről, néha egy kis finomságról az egészséges élet útján sem kell lemondani, és ezt másokkal is szeretnénk megosztani.

2010. október 17., vasárnap

pár szó a nyers étkezésről

Elsőre idegenül hangozhat: mit és miért is kellene nyersen megennünk? A nyers étkezés tulajdonképpen nyers vegán étkezés, mely optimális tápanyag ellátottságot és energiaszintet biztosít szervezetünk számára.
Nehéz lenne megmondani, honnan származik ez az irányzat. Jeles képviselői, és úttörői Ann Wigmore, Viktoras Kulvinskas, akit a nyers étkezés atyjaként is emlegetnek. Pedig hazai képviselőivel is dicskedhetünk: Bicsérdy Béla és Bucsányi Gyula már a II. Világháború előtt felhívták a figyelmet a nyers táplálkozás jelentőségére.
Az elmúlt évtizedekben elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban, majd a világ más tájain is egyre népszerűbbé vált ez az életmód. Magyarországon az elmúlt években kezdett szélesebb körben elterjedni, és egyre nagyobb figyelem terelődik erre a témára. Ennek az az oka, hogy egészségi állapotunk nem méltó emberi mivoltunkhoz. Testünk és lelkünk nem ezt érdemli. Kár lenne felsorolni az úgynevezett civilizációs betegségeket, hiszen hallunk róluk eleget.
Beszéljünk inkább a megoldásról, a test, szellem és lélek hármasának tiszta energiaforrásáról. Ez az, amit az ételek nyers fogyasztásával kellő körültekintéssel magunkénak tudhatunk.
Ez a táplálkozás elsősorban nyers zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaz, ezen kívül pedig olajos magvakat, csírákat. A zöld leveleket Viktoria Boutenko külön csoportba sorolja. Ezek tudniillik sokban különböznek a zöldségek csoportját alkotó növényektől. Legértékesebb kincsük a klorofill, a növények vére, sűrített napenergia. Rengeteg tápanyagot és erőt biztosíthatnak szervezetünk számára, és olyan kivételes helyzetben vannak, hogy párosíthatóak pl. a gyümölcsökkel is. 

Fontos szem előtt tartanunk, hogy étkezésünk 80-90 %-át nyers ételek alkossák. Íly módon egy teljes értékű, lúgosító hatású étrendet alakíthatunk ki magunknak, mely fizikai és szellemi képességeinket is megsokszorozza. Ha elindulunk ezen az úton, megtapasztalhatjuk, milyen tökéletes a természet. Milyen olajozott rendszert alkotott! S ha kicsit visszatekintünk régebbi életvitelünkre elcsodálkozunk, hogyan is élhettük túl mindazt, amit elkövettünk magunk ellen. Természetesen mindannyian mások vagyunk, és mindannyiunknak mások az igényei, szükségletei. Ne kövessünk irányzatokat, hallgassunk testünk jelzéseire, íly módon könnyebben és tartósabban érhetjük el optimális egészségi szintünket.

A Sületlenségek a nyers étkezés alapelveinek megfelelően legfeljebb 41° C-on történő hőkezelést kapnak, nyers, megbízható minőségű, javarészt bio alapanyagokból készülnek. Arra hívatottak, hogy színesítsék ünnepnapjainkat, esetleg segítsenek a hagyományos étkezésről való átállásban. Azoknak is ajánljuk, akik nem nyersevők, egész egyszerűen csak olyan alternatívákat keresnek, melyek nem csak egészségesek, de minden kulináris élvezetnek is eleget tesznek.

2010. október 8., péntek

indul a mandula














A hétvégén bemutatkozunk!
Szombaton az egri egészségnapon a Bartakovics Művelődési Házban, vasárnap pedig a Nyersétkezés Világnapja alkalmából a budapesti Világközepén (XIII. Katona József utca 39. 1. emelet) kóstolhatjátok meg sületlenségeinket.
Nézz be hozzánk pár nap múlva, és válogass a finomságok közül! 
Blogunkat folyamatosan bővítjük.